Czekolada w stylu wege – to możliwe

Czekolada w stylu wege – to możliwe

31 stycznia 2015 Wyłącz przez Aleks

Czekolada to jeden z najpopularniejszych deserów, jakie sprzedają się i zjadają na całym świecie. Bez względu na to, czy chodzi o czekolady całkowicie gorzkie (deserowe), z wysoką zawartością kakao, czy też o czekoladę mleczną albo jej rozmaite przetwory (bombonierki, ciastka itp.), czy o czekoladę białą – każdy chętnie wspomina swoje ulubione marki i smaki. W ostatnich latach rośnie jednak rynek słodkich przekąsek wege, a wegańskie czekolady są jednymi z tych, które najszybciej i najskuteczniej znalazły swoją drogę do serca także osób nie przestrzegającym tej diety. Pierwszym i najważniejszym składnikiem, który musi być usunięty z przepisu na wykonanie czekolady, aby ta była w pełni wegańska i mogła być konsumowana przez osoby przestrzegające surowo reżimu tej diety – jest oczywiście mleko krowie. Na szczęście obecnie na rynku tanieje dostęp do różnego rodzaju substytutów mleka zwierzęcego, które pochodzą z upraw ekologicznych roślin takich jak soja, kokos czy banan.

Wegańskie czekolady dla alergików, sportowców, wegan i smakoszy

Oczywiście pierwszą i docelową grupą odbiorców dla takich ekologicznych łakoci jak wegańskie czekolady, są ludzie przestrzegający na co dzień diety wegańskiej i wegetarianie, ale z uwagi na bardzo krótki skład i korzystanie z ekologicznych półproduktów – świetnie przyjmują je także alergicy. Bez względu na rodzaj uczulenia pokarmowego czy nadwrażliwości na produkty występujące w wysoko przetworzonej żywności, wegańskie czekoladki, krówki czy ciasteczka pozwalają na łatwe i przyjemne trawienie nawet przez osoby z alergią. Nie zawierają w sobie nie tylko mleka krowiego, a przez to są wolne od laktozy, ale przeważnie są także bezglutenowe i słodzone są w sposób naturalny, czyli nie mają w sobie syropy glukozowo-fruktozowego. Wszystko to sprawia, że są idealnymi przekąskami także dla smakoszy i najbardziej wymagających kuchennych pasjonatów.

Gdzie kupić wegańskie słodycze

Wegańskie słodycze i desery ugotowane według wegańskich receptur, całkowicie bezpieczne jeśli chodzi o zastosowane produkty i metody gotowania – są nieznacznie droższe od standardowych, wysokoprzetworzonych przekąsek z cukrem. Ich wpływ na zdrowie jedzącego jest nieporównanie lepszy i w wielu przypadkach wpływają one wręcz dobroczynnie na ciało i umysł. Jakościowe wegańskie czekolady smakują nawet lepiej niż jej niewegańskie odpowiedniki i wykonane są z kakao o sprawdzonym pochodzeniu – z upraw zrównoważonego rolnictwa. Idealnie wpływają na koncentrację, poprawiając działanie ośrodkowego układu nerwowego oraz relaksują.