Gdzie powstaje prawdziwy szampan?

Gdzie powstaje prawdziwy szampan?

21 lutego 2014 Wyłącz przez Aleks

Dla większości ludzi wino musujące, które stoi na półkach to zawsze jest szampan. Trudno inaczej nazwać charakterystycznie butelkowany, bąbelkowy alkohol, który pije się przynajmniej raz w roku. Ten charakterystyczny smak i zapach jest w rzeczywistości bardzo różny i zależy od konkretnej butelki. Mało kto faktycznie jednak zdaje sobie sprawę, że prawdziwy szampan produkowany jest jedynie w określonej strefie geograficznej, zwanej Champagne.

Proces powstawania szampana

Powstawanie prawdziwego szampana związane jest ze ściśle określonymi zasadami, których w żaden sposób nie można zmieniać. To, czy dany produkt został prawidłowo wykonany przesądza o nadaniu mu nazwy szampana. Alkohol powstaje z określonych odmian winorośli i tylko na określonym terytorium, bez tego nie ma możliwości, aby została mu nadana nazwa szampana. Oryginalny trunek przechodzi specyficzny proces powstawania, który został nazwany metodą szampańską. Pierwszy etap jest taki sam, jak przy produkcji innych win, różnica polega na zastosowaniu drugiej fermentacji, która jest odpowiedzialna za powstawanie charakterystycznych bąbelków. Bąbelki z tanich win musujących powstają w sposób sztuczny. Jeżeli szuakcie jakiej jakości szampanów to sklep z szampanami będzie dla Was idealnym rozwiązaniem.

Pierwszy szampan

Ten musujący trunek po raz pierwszy natknął się na podniebienia francuzów w siedemnastym wieku, a w wieku osiemnastym zyskał międzynarodowe uznanie. Doskonała jakość, która z roku na rok robiła się coraz większa, rozszerzyła wiedzę o szampanie na cały świat, aż w końcu rozpoczęła się produkcja win musujących, które nie mają nic wspólnego z oryginalnym szampanem. Przynajmniej raz w życiu warto spróbować prawdziwej szampańskiej zabawy.