Jak przebiega produkcja prosecco?

Jak przebiega produkcja prosecco?

27 września 2011 Wyłącz przez Aleks

Poszczególne wina różnią się od siebie tym, że są produkowane na różne sposoby. Poza procedurą produkcji różnią się także tym, jak długo są leżakowane, które szczepy winogron wykorzystywane do fermentacji oraz z jakich drożdży się korzysta. Wino prosecco jest w tym względzie oryginalne i zarówno proces produkcji jest tutaj ściśle określony, jak również surowce, z których powstaje finalny produkt. Nad całym procesem czuwają urzędnicy oraz stowarzyszenia, które egzekwują, aby winiarze stosowali się do wydawanych oficjalnie apelacji.

Jak można rozpocząć proces produkcji wina prosecco?

Chcąc wejść na rynek wina i rozpocząć proces produkcji wina prosecco, trzeba najpierw spełnić restrykcyjne wymagania. W przypadku produkcji win często występuje na rynku cenzus ograniczający produkcję do określonego regionu geograficznego. W tym przypadku również tak jest. Od pewnego czasu, nazwa handlowa prosecco jest zastrzeżona tylko dla win, które pochodzą z regionu geograficznego zlokalizowanego we Włoszech, w okolicach Wenecji. Poza cenzusem geograficznym trzeba jeszcze spełnić dodatkowe kryteria. Wino, które będzie się tak nazywało, musi być produkowane z określonych szczepów winogron w ściśle określony sposób. Więcej o rozpoczęciu procesu prosseco znajdziecie pod adresem https://propaganda24h.pl/pl/c/PROSECCO/139.

Wino prosecco a zawirowania prawne

Produkując prosecco, trzeba uważać, gdyż istniały winnice, które kilkanaście lat temu utraciło formalne prawo do używania nazwy prosecco dla swoich produktów. Kupując wino prosecco, warto więc zwrócić uwagę, czy pochodzi ono z odpowiednich regionów, co sprawi, że nabywane produkty będą dawały gwarancję jakości i smaku. Jest to niezwykle istotne, gdyż na rynku mogą pojawiać się inne produkty, które podszywają się wizerunkowo pod oryginalne towary z Włoch.