Dlaczego warto podawać dzieciom produkty rolnictwa ekologicznego?

Dlaczego warto podawać dzieciom produkty rolnictwa ekologicznego?

15 lutego 2021 Wyłącz przez Aleks

Każdy rodzic powinien być świadomy tego, że to, czym żywi się jego dziecko ma ogromny wpływ na stan jego zdrowia i rozwój. Substancje odżywcze najwyższej jakości pozwalają na to, aby mózg i całe ciało funkcjonowały sprawnie i mogły uczyć się nowych rzeczy. Dlatego lekarze i dietetycy polecają, aby starać się podawać najmłodszym produkty, jakie oferuje każdy sklep ze zdrową żywnością. Takie produkty pozbawione są bowiem szkodliwych dodatków w postaci konserwantów, substancji odpowiadających za kolor, smak, czy zapach. Poza tym, warzywa i owoce uprawiane są bez sztucznych nawozów i przy przestrzeganiu wszelkich założeń rolnictwa ekologicznego. Wynika to z przepisów prawa, bowiem, aby móc oferować produkty eko, trzeba posiadać certyfikat, a ten wystawiany jest przez jednostkę, po dokonaniu niezbędnych i przewidzianych prawem kontroli.

Co sklep ze zdrową żywnością oferuje dzieciom?

Dzisiaj oferta takich sklepów jest niezwykle bogata. Można w nich znaleźć dosłownie wszystkie produkty spożywcze, ale często również naturalne kosmetyki. Każdy rodzic kupi tam świeże warzywa i owoce od lokalnego producenta, wysokiej jakości wędliny i mięsa oraz nabiał, ale też oleje, pieczywo, czy słodkości. Ważne jest, aby dieta małego człowieka była urozmaicona i bogata w najważniejsze składniki odżywcze. Warto więc postawić na różnorodność i próbować kolejnych produktów oferowanych przez taki sklep. Coraz częściej sklepy ze zdrową żywnością działają również przez Internet, dzięki czemu można zamawiać produkty online i odbierać je stacjonarnie lub otrzymywać z dostawą do domu. To ułatwia bardzo zrobienie zakupów zapracowanym rodzicom, którym zależy na najwyższej jakości produktach.

Czego nie może zabraknąć w diecie malucha?

Każdy dietetyk z pewnością wskaże, że na pierwszym miejscu w menu dziecka muszą znaleźć się warzywa pod różną postacią. Nie powinno w nim zabraknąć też produktów z mąki gruboziarnistej, kasz, makaronów, ryżu, jak również tłustych ryb morskich, chudego, białego mięsa, czy dobrej jakości nabiału. Naturalnie, w diecie dziecka muszą znaleźć się też owoce – najlepiej te od lokalnych dostawców.